Deelname “Lang leve Rembrandt”

Deelname “Lang Leve Rembrandt”. Portret van Wieteke van Dort. (Met toestemming).

Pas geleden kreeg ik een email van de organisatoren van de wedstrijd “Lang leve Rembrandt” dat mijn bijdrage is goedgekeurd. Nu maar afwachten of mijn werk ook wordt uitgekozen. Je moest ook schrijven wat je motivatie was. Ik schreef hen het volgende:

Ik bezocht in de jaren 70 de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. En heb de Akte NXI (en het Pedagogisch getuigschrift) gehaald. Later getrouwd en privétekenles gegeven. Intussen veel activiteiten op het gebied van het milieu gedaan (nog steeds), websites gemaakt, (www.miepbos.nl www.gentechvrij.nl) meer dan 100 zienswijzen en bezwaarschriften geschreven naar ministeries en de Raad van State, samen met Wieteke van Dort gedemonstreerd voor gezond voedsel, exposities verzorgd met dat onderwerp, en 19 jaar Kunstkring Lelystad geleid. Wieteke en ik kennen elkaar sinds 2000. Zij heeft toestemming gegeven om een portret dat door mij van haar is gemaakt in te zenden.

Voor ik begon met de pentekening heb ik de etsen en schilderijen van Rembrandt nog eens goed bekeken. Rembrandts werk laat zijn emoties zien, liefde voor het tekenen en schilderen en liefde voor zijn onderwerpen. De vibraties van de kleuren van zijn schilderijen beroeren rechtstreeks het hart. Dat voel ik het sterkste bij zijn schilderij “Het joodse bruidje”. De kleuren van van Gogh doen dat ook. Alleen als er glas voor het werk zit, worden de vibraties helaas tegengehouden. Bij het bekijken van de etsen van Rembrandt en bij de tekeningen van Vincent is het net of ze over je schouder meekijken en willen zeggen dat ze zo genoten hebben van het scheppen van hun tweedimensionale werkelijkheid. Ze zijn niet te evenaren. Wel had ik ook nu moeite met neerzetten van schaduwen die zo kenmerkend zijn voor Rembrandt. Zelf houd ik vooral van het licht en van de klare lijn. Ik heb een uitsnede gemaakt van een groepsportret van een foto die ik buiten genomen heb. Het gezicht van Wieteke is daardoor vrij licht.

Een leerling van mij doet ook mee nadat ik verteld had dat u een wedstrijd organiseert. Zij gaat binnenkort eerst inspiratie opdoen in uw museum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *