Saartje en de Rare Druiven

Iemand die twee van mijn in het Engels vertaalde sprookjes heeft gelezen, schrijft: “De twee boeken die je me stuurde, zijn prachtig. Ik weet zeker dat velen ervan zullen genieten, omdat je kunst zo kleurrijk is en met zulke charmante karakters. Ik wens je veel succes.”

Dit sprookje gaat over een gentech druivenproef die in het honderd loopt. Dit boekje is het tiende deel van de Saartje Braafhart-reeks waar ik mee bezig was. Ook leg ik in het kort uit wat gentech is. Vandaag, 17-7-’21 is de PDF afgekomen. Er komt een Engelse vertaling die binnenkort in boekvorm (booklet) zal verschijnen.

This booklet is in due time also in English see here.

De links die er bij horen staan hier onder.

Natuurlijk kunnen druiven niet zo groot worden als mensen. Ook niet als je ze genetisch verandert. Ze kunnen ook niet kwaad worden. Dat gebeurt alleen in sprookjes.

Maar, wat is genetische manipulatie?

Een genetisch gemanipuleerd organisme (een plant bijvoorbeeld) is een organisme, dat in een laboratorium is ontwikkeld door de genen van één soort te nemen en die in een heel andere niet verwante soort te forceren met het doel om een heel nieuwe eigenschap of karaktereigenschap te ontwikkelen die in de natuur niet voorkomt. Het overschrijdt de natuurlijke soortgrenzen.

De eerste generatie gentech gewassen zijn bijna voornamelijk bestand gemaakt tegen bestrijdingsmiddelen, zodat de planten niet sterven als zij met dat middel bespoten worden.

Bekend is wel, dat bestrijdingsmiddelen, die ingebouwd zijn, giftig zijn voor mens en dier. Bijvoorbeeld Glufosinaat-ammonium (GLA)* en glyfosaat (Roundup).** Het doodt ook bijen *** .

Enkele gevolgen: Veranderde genen van genetisch gemanipuleerde katoenplanten kunnen de wisselwerking tussen insecten met wilde katoenplanten in Mexico verstoren. **** Koeien kregen gebreksziekten *****

 De manier om genetische manipulatie toe te passen, het mechanisme om in te grijpen in het DNA, de blauwdruk van het leven, is overal het zelfde. Of je nu medische toepassingen verricht, of een plant, dier, vis of organisme genetisch verandert.

 Een onderzoek dat in 2019 is gepubliceerd laat zien dat wanneer je één gen verandert dit effect heeft op vele eigenschappen, soms wel op honderd eigenschappen. ******

 De grote fout die men hier bij maakt, is dat één  gen niet voor één eigenschap staat. Genen reageren op elkaar en werken samen.

De links:

*Fujii, T., T. Ohata, M. Horinaka, Alternations in the response to kainic acid in rats exposed to glufosinate-ammonium, a herbicide, during infantile period. Proc. Of the Japan Acad. Series B-Physical and Biological Sciences, 1996, Vol. 72, No. 1, pp. 7-10. 16. Fujii et all, *https://www.researchgate.net/publication/244754595_Alterations_in_the_Response_to_Kainic_Acid_in_Rats_Exposed_to_Glufosinate_Ammonium_a_Herbicide_during_Infantile_Period

Watanabe, T. , Apoptosis induced by glufosinate ammonium in the neuroepithelium of developing mouse embryos in culture. Neuroscientific Letters, 1997, Vol. 222, No. 1, pp.17-20.

**https://non-gmoreport.com/articles/scientists-ground-breaking-research-uncovers-new-risks-gmos-glyphosate/?fbclid=IwAR065OL3p4BbEl-2Nd6MnvfxZhn_dSwMKPWjZr2Zclat4rmMqV9sEfV_C_g

***Bijen: https://besjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1365-2664.13867

**** https://www.sciencenews.org/article/modified-genes-distort-wild-cotton-plant-insect-interactions 

 *****https://www.gentechvrij.nl/2011/10/21/don-huber-interview/

******https://www.nature.com/articles/s41588-019-0481-0?

Meer over glyfosaat (Engels) Restore Q&A with Dr Zach Bush – YouTube

Alle informatie komt van De Gentechvrije Burgers. Zie voor meer informatie de website gentechvrij.nl

Enkele tips.

*Je kunt het beste biologische producten kopen. Gangbare producten kunnen voor 0,9% genetisch gemanipuleerde organismen bevatten. Boven die grens moet een product volgens de EU wetten geëtiketteerd worden.

*Het Verenigd Koninkrijk is uit de EU. Daar gaan andere wetten gelden. Mogelijk wordt er binnenkort ook niet meer geëtiketteerd.

*Neem een volkstuintje of verbouw groente en fruit in je eigen tuin. Bij voorkeur in een kas.

*Amerikaanse producten (vooral snoep en bakproducten) die in supermarkten, speciaalzaken en op internet verkocht worden, kunnen GGO´s  (ook wel GMO´s genaamd) bevatten terwijl dat er niet op staat. Dit komt door parallelle import.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *