Miep Bos, verslag lezing Wieteke van Dort, 30-12-2004, Pulchri Studio

 
foto miep bos
 
buttonStart
buttonAotobio
buttonExpositie
Miep in de media
buttonGalerie1
buttonGalerie2
buttonGalerie3
buttonGalerie4
buttonGalerie5
buttonKunstLinks
buttonLinks

 

Mijn andere websites:

gentechvrij

KunstKring Lelystad

Wolmanzouten

email:
miep@miepbos.nl

Tijdens bijzondere maatschappijkritische lezing van Wieteke van Dort in Pulchri Studio te Den Haag, droeg zij haar schilderijen op aan klokkenluiders.

Uitgenodigd voor de lezing van Wieteke van Dort op donderdag 30 december jl. heeft men weer eens gemerkt wat kunst vermag.

Wieteke, zeer maatschappelijk betrokken, heeft op het ogenblik een expositie in Pulchri Studio, in Den Haag te zien tot 7 januari 2005 en haar kunst in de vorm van veelal zwart/wit schilderijen geïnspireerd op eerder door haar zwart/wit beschilderd keramiek, bijna volledig gewijd aan zaken zoals gentech, wolmanzouten en aspartaam, het zoete vergif. Waarom? Omdat het milieu en de gezondheid van mensen haar voortdurend bezighouden en dat via haar kunst naar buiten moet worden gebracht. Ze heeft geen keus!

Geheel in de lijn van Documenta in Kassel , waar maatschappijkritiek de afgelopen jaren hoog op de kunstagenda stond, alsmede eerdere kunstprotesten tegen de Vietnamoorlog in de jaren 70, prominent aanwezig in het Modern Museet te Stockholm, heeft Wieteke die lijn vervolgd en Pulchri Studio in één klap in de 21 ste eeuw geplaatst. Een dappere tentoonstelling, die waard is door iedereen gezien te worden!

Dit bleek ook aan de reactie van een Pulchri medewerkster zelf, die aan het slot en publique verklaarde "Zoiets nog nooit eerder in Pulchri te hebben meegemaakt tijdens een lezing."

 

Schokkend was het relaas van een hogere veiligheidskundige, die de grootschalige milieudelicten betreffende wolmanzouten blootlegde ook omtrent exportproducten die naar China worden geëxporteerd. Geen prettig verhaal, maar wel heel nodig om te weten. Want ook in Lelystad (inz. Sidhadorp!) is van dit (nu verboden) geïmpregneerde hout  veel gebruik gemaakt. Er is notabene een goede oplossing voor het afvalprobleem, de "Nuloptie" van Edelchemie. Hij kreeg van Wieteke de kans een vraag hierover te beantwoorden. Verder deed Wieteke het schrijnende relaas over de heer Kahlman en zijn gezin, dat is vergiftigd doordat hij in een illegaal giftig chemisch lab heeft gewerkt en daar niet van op de hoogte is gebracht. Zijn jongste zoon heeft als gevolg daarvan ook een enorme arseenvergiftiging en zijn oudste zoon is momenteel zelfs opgenomen in een zorgcentrum. Zijn vrouw en andere zoon zijn ook ziek. Zij waren op deze lezing ook aanwezig.

De foto links: de deskundige bij het schilderij dat aan hem is opgedragen.

 

Rob Verlinden en Wieteke van Dort in gesprek.

Jan Storms , "Wandelende encyclopedie" zo genoemd door Wieteke, vanwege zijn enorme kennis over gentech, en Rob Verlinden van en zie ook www.bevaco.nl ,werden voor het voetlicht gebracht en voorgesteld aan het gehoor, de laatste vanwege zijn niet aflatende strijd tegen de Consumentenbond, die het goed vond dat de gentech geruisloos en zonder toestemming en medeweten van de consument in onze voeding werd gebracht. En etikettering niet nodig vond.

Ed Gunneweg, niet aanwezig, werd geroemd voor zijn protest tegen aspartaam, "het zoete vergif", zoetjes, die je in dranken kunt doen en verder overal in zitten als suikervervanger.

Ook de pottenbakker, Thomas de Roo, van "Basalt", Den Haag, die het keramiek voor Wieteke gemaakt heeft, en haar docent is, kreeg het woord en noemde Wieteke "mijn Engeltje". Hij verklaarde dat het een feest is Wieteke als leerlinge te hebben.

Wieteke heeft een flink aantal schilderijen opgedragen aan mensen, die voor het milieu opkomen en klokkenluider zijn. Dat een groot aantal daarvan ook op de lezing aanwezig was, maakte deze bijeenkomst uniek. Zij heeft ook aan mij een schilderij opgedragen, vanwege mijn gentechvrije activiteiten en aan het publiek voorgesteld. Ik kan u verzekeren, dat ik daar bijzonder trots op ben.

Fam. Robert Kahlman bij het schilderij van Wieteke dat zij aan Robert heeft opgedragen.

 

Tekst: Miep Bos 2004.

Copyright © Miep Bos 2004